Recept voor visrisotto

Hieronder volgt een recept om een heerlijke visrisotto te maken.

 

Risotto Carnaroli
Olijfolie
1 ui
2 tenen knoflook (of meer)
Witte wijn

500 gram gemengde rauwe vis en rauwe gamba’s of groter
4 bosuitjes
1 of 2 rijpe rode paprika(‘s)
2 rijpe tomaten
1 rode peper
2 tenen knoflook
witte wijn
peper zout

Visresten (vragen aan de visboer)
3 bospenen of 1 grote winterpeen
2 stengels selderij
1 ui
3 tomaten
2 tenen knoflook
Olijfolie
Takje rozemarijn
Takjes thijm
1 takje dragon naar smaak of 1 theelepel gedroogde
zout

Boullion maken:
Visresten en resten van de gepelde garnalen aanbakken in olie, de grof gesneden ui, peen,selderij, knoflook, tomaten en kruiden erbij doen.
Even meebakken en afblussen met witte wijn.
Alcohol laten verdampen en er 2 liter water bij doen.
Dit zachtjes zeker een uur laten trekken.
In een zeef het vocht opvangen en uit de resten het vocht drukken, daar zitten veel smaakmakers in. In een steelpan wegzetten, maar warm houden.

De vis klaarmaken:
Bak de klein gesneden ui even aan, dan de klein gesneden paprika erbij doen met de knoflook en naar believe (hoe pittig deze is) de klein gesneden rode peper. Dit laten bakken tot de paprika zacht wordt dan afblussen met wat witte wijn. Als de alcohol verdampt is dan de klein gesneden tomaat zonder zaadlijsten erbij voegen. even laten pruttelen en de in blokjes gesneden vis toevoegen. De vis moet net niet gaar zijn als je het vuur uitzet.

De risotto klaarmaken:
Olie in de pan en klein gesneden ui glazig bakken, de rijst toevoegen en even meebakken. Dan de klein gesneden knofloof erbij doen en afblussen met wijn. Alcohol laten verdampen en al roerende (ongeveer 20 min.) een soeplepel boullion bij de rijst gieten en dit blijven herhalen steeds als de rijst de boullion heeft opgenomen. Hoe meer je roert, met een houtenlepel, hoe romiger de rijst wordt. Hoe gaar de rijst moet zijn bepaal je zelf. De een wil hem met een bite, de ander iets pappiger, maar kook hem niet door want dan valt de rijstkorrel uitelkaar. Net voor hij de juiste garing heeft meng je voorzichtig de vis en een scheut goede olijfolie erdoor heen.

Monteer je bord met een schep risotto met een garnaal er bovenop. Schenk er eventueel nog wat goede olijfolie over en wat verse dragon of gedroogde.

Eet de risotto een goed glas witte wijn van Cantina Piemonte!

Bijvoorbeeld:
Due Soli, 50%Chardonnay en 50%Arneis met een houtopvoeding van 4 tot 6 maanden.
of
Beviòn, 100% Chardonnay 6 tot 8 maanden houtopvoeding.

www.cantina-piemonte.nl

BUON APPETITO!!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *